Euharistijsko klanjanje

Svakog petka nakon svete mise ako nije drugačije naznačeno
U Korizmi svaki četvrtak u 20.30 sati sveta ili Getsemanska ura
I na ostale dane kada to stoji naznačeno u obavijestima

Sigurno ste već mnogo puta čitali o koristima adoracije ili klanjanja pred Presvetim Sakramentom, kao i čuli od svojih prijatelja vjernika da kažu da „idu na klanjanje“, ali možda vam još uvijek nije posve jasno što to znači. Nema problema! Iako je molitva adoracije sastavan dio katoličke vjere i prakse od samog početka, danas ona doživljava svojevrsnu obnovu kod katolika.

ŠTO JE KLANJANJE I KOJA MU JE SVRHA?

Kada katolici kažu da idu na klanjanje, pritom misle na euharistijsku adoraciju. Adoracija je, najosnovnije rečeno, štovanje euharistije izvan mise. Posvećena hostija vidljivo se izloži u monstranci ili pokaznici na oltaru, tako da ju svi mogu vidjeti i moliti u Kristovoj nazočnosti. Katekizam Katoličke Crkve kaže nam: „Klanjanje je temeljni čovjekov stav, kojim se pred Stvoriteljem priznaje kao stvorenje. Ono uznosi veličinu Gospodina koji nas je stvorio i svemoć Spasitelja koji nas oslobađa od zla. Klanjanje je stav duha koji pred ‘Kraljem slave’ (Ps 24,9.10) pada ničice i smjerna šutnja pred Božjim licem koji je ‘uvijek od nas veći’. Klanjanje Bogu triput svetom i nadasve ljubljenom ispunja nas poniznošću ulijevajući sigurnost našim prošnjama.” (KKC 2628) Svoje klanjanje Bogu možemo iskazati na razne načine, ali u euharistijskom klanjanju provodimo vrijeme štujući i klanjajući se istinskoj Božjoj nazočnosti u euharistiji.

KADA MOGU IĆI NA KLANJANJE?

To ovisi o župi. Neke župe blagoslovljene su stalnom adoracijom, što znači da se u svakom trenutku možete moliti Gospodinu pred izloženim Presvetim, dan i noć. Da bi se moglo odvijati takvo sveudiljno klanjanje, nužno je da barem jedna osoba uvijek bude nazočna u crkvi i da Isus nikada ne bude ostavljen sam. Iz tog razloga malo župa može to ponuditi. Ako vaša župa nema stalno klanjanje, vjerojatno ima predviđeno vrijeme u tjednu kad je moguće adorirati. Za to se nije potrebno predbilježiti ili najaviti, samo dođete i budete s Gospodinom. Takvu prigodu možete imati i za duhovnih obnova i posebnih događaja u svojoj biskupiji.

ŠTO ČINIM ZA VRIJEME EUHARISTIJSKOG KLANJANJA?

Ako dođete na klanjanje u svoju župnu crkvu, Presveto će najvjerojatnije biti svečano izloženo na oltaru. Iz poštovanja biste svaki put trebali kleknuti na oba koljena kad se nađete pred Gospodinom izloženim u vidljivoj hostiji. Cijelo vrijeme ostanite u tom stavu poklonstva, a ako ima i drugih ljudi, budite u tišini. Na duhovnim obnovama i pri posebnim prigodama, kao i pri zajedničkomu župnom klanjanju vjernika možda će svirati glazba ili se pjevati, da bi se bolje ušlo u duh molitve, štovanja i klanjanja. Nemojte zaboraviti da ste stalno u Božjoj nazočnosti! Klečanje, sjedenje, stajanje, prikladni su oblici molitve pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Neka stav vašeg tijela odražava vaše štovanje Oltarskog Sakramenta onako kako se osjećate ugodno. I zbilja ne morate ništa „raditi“ dok ste na klanjanju. Možete samo mirno sjediti i gledati Isusa. Pustite da vrijeme teče dok ste u društvu s njim. Ako ste sami u crkvi, možete pjevati i moliti naglas. To je vaše osobno vrijeme s Isusom.

SVETCI NAS POTIČU DA SE KLANJAMO PRESVETOMU SAKRAMENTU

„Kad god idem u kapelu, dolazim pred Gospodina i kažem mu: ‘Gospodine, ovdje sam. Reci mi što želiš od mene.’ I onda kažem Bogu sve što mi je na srcu. Ispričam mu svoje boli i svoje radosti, a onda ga slušam. Ako pozorno slušate, Bog će također progovoriti vama. Kad ste s Gospodinom, ne možete samo govoriti, morate i slušati. Bog vam uvijek govori ako mu pristupite iskreno i jednostavno.“ (Sv. Katarina Labouré)

„Vrijeme koje provedete s Isusom u Presvetom Sakramentu najbolje je utrošeno vrijeme na zemlji. Svaki trenutak koji provedete s njime produbit će vaše zajedništvo s njime i učiniti vašu dušu još slavnijom i ljepšom u vječnosti, a donijet će i trajan mir na zemlji.“ (Sv. Terezija iz Kolkate)

Znajte da ćete više postići moleći petnaest minuta pred Presvetim Sakramentom nego svim ostalim duhovnim činima tijekom dana. Istina, naš Gospodin svugdje čuje naše molitve, ta obećao je: ‘Tražite i dat će vam se’, ali svojim je slugama objavio da će oni koji ga posjete u Oltarskom Sakramentu zadobiti veću mjeru milosti.“ (Sv. Alfonz Marija de Liguori)

„O Kriste, neka moja najveća slast bude vidjeti te ljubljena i da su proglašeni tvoja hvala i slava, a posebice da se časti tvoje milosrđe. O Kriste, daj mi da slavim tvoju dobrotu i milosrđe do zadnjeg trenutka svojeg života, svakom kapljom svoje krvi i svakim otkucajem svojeg srca. Daj da se preobrazim u himan klanjanja tebi. Kad budem na svojoj samrtnoj postelji, neka zadnji otkucaj mojeg srca bude pjesma ljubavi koja će slaviti tvoje beskrajno milosrđe. Amen.“ (Sv. Faustina Kowalska)

Objave iz iste kategorije

Vječna devetnica BDM

karnel@fer-projekt.com

Križni put

karnel@fer-projekt.com

Krunica BDM

karnel@fer-projekt.com