Marijina legija

Marijina legija katolička je organizacija koja je nastala u glavnom gradu Irske Dublinu 7. rujna 1921.

Cilj je Marijine legije slaviti Boga svetošću njezinih članova, koja se razvija molitvom i djelatnim apostolskim radom u suradnji s crkvenom hijerarhijom.

Legija je prožeta duhovnošću koju je naučavao sv. Ljudevit Marija Grignion Montfortski. U Hrvatskoj Marijina legija djeluje od 1956. godine. U to vrijeme moralo se raditi u skrovitosti zbog političkih ne(prilika).

 

 

 

 

Dar Majke Božje Crkvi i svijetu

Početak je bio vrlo skroman: petnaest laika, većinom mlade dobi, zajedno s o. Michaelom Toherom, svećenikom Dublinske nadbiskupije, okupilo se na molitvu i promišljanje o tome kako bi najbolje mogli ugoditi Bogu i produbiti ljubav prema svijetu. Tako su započeli s apostolatom. Među pokretačima tog prvog sastanka bio je sluga Božji Frank Duff (1889.-1980.), koji je poslije imao odlučujuću ulogu u razvoju i širenju organizacije. Prije utemeljenja Marijine legije Frank Duff bio je član sv. Vinka Paulskog – Konferencija kršćanske ljubavi, u Dublinu.

Marijina legija danas djeluje u 170 država diljem svijeta. Djelatnih i pomoćnih molitvenih članova zajedno ima više od 10 milijuna. U mnogim zemljama Legija je darovala brojne mučenike: U Kini je oko 4000 legionara junački poginulo za svoju vjeru, a oko 20.000 njih je utamničeno. Svi pape od Pija XI. do pape Franje, iskazivali su Marijinoj legiji najveće priznaje i blagoslivljali njezin rad. Biskupi najvećih misijskih područja, Indije, Kine i Afrike, dali su joj službeno priznanje kao odličnom sredstvu obraćenja. U Marijinoj legiji očito su vidjeli i prepoznali onu istu snagu koja je krasila prve kršćane kojoj zahvaljujemo za čudesno širenje i rast Crkve u svijetu u prvim stoljećima.

 

Cilj i djelatnost Marijine legije

I ako je Marijina legija ponajprije laička organizacija, legionari traže duhovnu i apostolsku izgradnju od svećenika i redovnika koji kao legijski duhovnici zauzimaju cijenjeno mjesto u legijskom sustavu. Ogranci Marijine legije traži crkveno odobrenje za svoj rad u nekoj biskupiji ili župi. Odanost crkvenom učiteljstvu i crkvenim vlastima ubraja se u temeljna načela Marijine legije. Marijina legija stoji Crkvi na raspolaganju za svaki dušobrižnički ili socijalni rad, osim davanja materijalne pomoći, sakupljana novaca i političkog djelovanja. Djelatnost Marijine legije odvija se na sljedeće načine: Kućni posjeti obiteljima, bolesnima, starima i osamljenim osobama; posjeti bolnicama, mirovinskim domovima, zatvorima; priprava bolesnika za primanje svetih sakramenata i dolazak svećenika; rad s djecom i mladima (podučavanje katekizma, vođenje bratovština i klubova, itd.), briga za strance i izbjeglice; apostolat među osobama na rubu društva (ovisnicima, prostitutkama, beskućnicima); širenje katoličke literature; organiziranje molitvenih skupina, bratovština i patricija – skupina za proučavanje katoličke vjere. Za pristupanje Marijinoj legiji ne traži se osobita produhovljenost, nego samo malo dobre volje i ljubavi prema bratu čovjeku.

 

Duhovnost Marijine legije

Čitajući Raspravu o pravoj pobožnosti prema Blaženoj Djevici Mariji, Frank Duff se zamislio nad istinom da je Marija duhovna majka koja rađa djecu nebeskom Ocu.

I donosi zaključak, ako je to bilo u svezi sa Sinom Božjim, to mora biti i sada u rađanju Mističnog tijela, a njegovo djelovanje nastavlja se u njezinoj djeci. Sv. Ljudevit Monfortski upravo naučava taj odnos Djeteta i Marije, pravoj pobožnosti – savršenoj posveti Mariji i Isusu, koja je: unutarnja, nježna, sveta, postojana, nesebična.

To se ostvaruje tako da se sve naše biti, htjeti i djelovati čini “po Mariji, u Mariji, za Mariju”. “Ova pobožnost je sigurno sredstvo koje nas dovodi k Isusu, jer je svojstvo Presvete Djevice da nas stalno vodi k Isusu, kao što je Isusovo svojstvo da nas stalno vodi k Vječnom Ocu” (Rasprava, 164).

 

Susret aktivnih članova je svake srijede u 19.00 sati a molitvenih četiri puta godišnje.

Objave iz iste kategorije

Zbor

karnel@fer-projekt.com

Kursiljo

karnel@fer-projekt.com

Ministranti

karnel@fer-projekt.com