Križni put

POBOŽNOST NA ČAST MUKE KRISTOVE

Pobožnost križnog puta vuče svoje korjene iz Svete zemlje gdje su hodočasnici obilazili mjesta Isusova stradanja. S vremenom poželili su obavljati tu pobožnost i kad su se vratili svojim kućame te je tako počelo podizanje postaja u prirodi ali i u crkvama. Isto tako željelo se omogućiti brojnim vjernicima koji nisu bili u mogućnosti posjetiti Svetu zemlju da mogu obaviti ovu lijepu pobožnost. U širenju pobožnosti prednjačili su franjevci. Godine 1686., kao odgovor na njihovu molbu, papa Inocent XI. odobrio je franjevcima pravo postavljanja postaja križnoga puta u franjevačkim crkvama. Godine 1731., papa Klement XII. proširitio je pravo na sve crkve, uz uvjet da postaje križnoga puta postave franjevci, uz suglasnost mjesnog biskupa. U isto vrijeme broj postaja križnoga puta utvrđen je na četrnaest. Godine 1857., biskupi Engleske dobili su pravo podizati postaje križnoga puta, bez intervencije franjevaca, a 1862. to pravo prošireno je na sve biskupe u Crkvi. Broj postaja je varirao od najmanje 7 pa sve do 30 u pojedinim mjestima da bi se odlukom pape Klementa XII fiksirao na 14. Ovo je i dan danas jedna od najomiljenijih pobožnosti kršćanskog puka koji je rado moli i razmatra Isusovu muku posebno u vremenu korizme ali i izvan tog svetog vremena. U našoj župi ova pobožnost se moli svakog korizmenog petka u 17.30 sati.

 

MOLITVA U KORIZMI

Evo, o dobri i preslatki Isuse, pred licem Tvojim bacam se na koljena i s najvećim žarom srca molim Te i zaklinjem: utisni mi u srce živa čuvstva vjere, ufanja i ljubavi, pravu pokoru za moje grijehe i čvrstu odluku da ih pripravim.

To molim promatrajući u sebi i gledajući u pameti Tvojih pet rana i imajući pred očima ono što je prorok David rekao o Tebi, o dobri Isuse : “Proboli su ruke moje i noge moje; izbrojit mogu sve kosti svoje”.

 

Potpuni oprost poslije pričesti pred križem ako se moli još štogod na nakanu Crkve 2. II 1934.

 

 

PET OČENAŠA NA ČAST PET RANA KRISTOVIH

Ova se molitva moli na koljenima – raširenih ruku 

 1. Očenaš
  ISUSE, klanjam se svetoj rani Tvoje desne ruke i zahvaljujem Ti za velike boli koje si trpio meni za ljubav.
  Predragocjena krvi moga Otkupitelja, koja si potekla iz te rane blagoslovi me božanskom snagom da uvijek činim dobro i da vježbam u kreposti. Oče naš…
 2. Očenaš
  ISUSE, klanjam se tvojoj svetoj rani Tvoje lijeve ruke i zahvaljujem Ti za velike boli koje si trpio meni za ljubav.
  Predragocjena krvi moga spasitelja, koja si potekla iz te rane očisti mi srce od svake zle napasti, da se u moja djela ne umiješa nikakav nered i nikakav grijeh. Oče naš..
 3. Očenaš
  ISUSE, klanjam se tvojoj svetoj rani Tvoje desne noge i zahvaljujem Ti za velike boli koje si trpio meni za ljubav.
  Tvoja sveta krv koja je potekla iz te rane, neka bude snaga koja će me jačati u slabosti, da Tebi živome Bogu, iskreno služim i da postojano idem putem Tvoga zakona. Oče naš…
 4. Očenaš
  ISUSE, klanjam se tvojoj svetoj rani Tvoje lijeve noge i zahvaljujem Ti za velike boli koje si trpio meni za ljubav.
  Učini da Tvoja predragocjena krv, koja je potekla iz te rane, siđe na mene za spas moje duše. Oče naš…
 5. Očenaš
  ISUSE, klanjam se svetoj rani Tvoga Božanskoga srca i zahvaljujem Ti za velike boli smrtne tjeskobe koje si trpio meni za ljubav, dok Tvoja presveta duša nije napustila Tvoje srce. Krvi predostojna svakoga klanjanja i ljubavi, koja si potekla iz ranjenog srca Isusova, napuni mi srce njegovom ljubavlju, da ne prestane ljubiti sve do posljednjeg kucanja u smrtnom času. Oče naš…

<> 

Moj Gospodine i moj Bože, uzmi sve od mene što mi je zapreka prema Tebi!
Moj Gospodine i moj Bože, daj mi sve ono što mi pomaže da dođem k Tebi!
Moj Gospodine i moj Bože, uzmi me od mene i daj da budem posve Tvoj!

 

MOLITVA ZA MILOST PO MUCI ISUSOVOJ

Zaklinjem Te, mili Gospodine Isuse Kriste, da mi Tvoja muka bude mojom jakošću da me utvrđuje, zaštićuje i brani; Rane Tvoje neka mi budu hranom i pićem, da se njima hranim, pojim i naslađujem; Krv Tvoja neka me opere od svih grijeha mojih; Tvoja smrt bila mi neprolaznim životom; Tvoj Križ neka mi bude vječnom slavom! U tom neka mi bude okrepa, radost i zdravlje duše i naslada moga srca! Koji živiš i kraljuješ u vijeke vijekova! Amen!
(Sv. Pijo X., 29. VIII. 1912.)

Objave iz iste kategorije

Krunica BDM

karnel@fer-projekt.com

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu

karnel@fer-projekt.com

Vječna devetnica BDM

karnel@fer-projekt.com